4. Betaalbare energie
De stad Lommel en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM investeren samen 90 miljoen euro in het grootste zonne-energiepark van de Benelux, het Kristal Solar Park. Dit park zal groene stroom produceren die in eerste instantie aangeboden wordt aan bedrijven zoals Nyrstar en lokale ondernemingen in het Kristalpark. De PVDA Lommel juicht deze investering in groene energie toe, maar pleit ook voor een stedelijk energiebedrijf zodat alle inwoners van Lommel kunnen profiteren van betaalbare energie.
Wat wij willen
1. Betaalbare energie
In steden zoals München en Kopenhagen leveren stadsbedrijven groene energie aan betaalbare prijzen aan hun inwoners. Dit model kan ook in Lommel toegepast worden. Lokale productie en distributie maken energie goedkoper door de afwezigheid van hoge winstmarges die commerciële energieleveranciers hanteren.
2. Democratische controle
Een stedelijk energiebedrijf zou beheerd worden door een gekozen raad van bestuur, die verantwoording aflegt aan de burgers in open bestuursvergaderingen. Dit verhoogt de transparantie en betrokkenheid van de bevolking.
3. kostenbesparing voor consumenten
Gezinnen en kleine bedrijven betalen momenteel te veel voor energie bij grote multinationals. Een stedelijk energiebedrijf zou tegen lagere kosten energie kunnen leveren, zoals blijkt uit de prijsvergelijking met coöperaties zoals Ecopower, die al veel goedkoper leveren dan grote commerciële leveranciers.
4. Gebruiksgemak
Met een stedelijk energiebedrijf hoeven consumenten niet steeds van leverancier te wisselen om de beste tarieven te krijgen. Zij zijn verzekerd van een constant lage prijs voor duurzaam geproduceerde energie.
5. Lokale energieproductie
Door energie lokaal te produceren en distribueren, blijft de stad onafhankelijk van grote energiemultinationals. Dit bevordert lokale groene energieproductie en vermindert afhankelijkheid van externe partijen.
6. Duurzaamheid
Een stedelijk energiebedrijf kan investeren in duurzame energieproductie en zo bijdragen aan de klimaatneutraliteit van de stad. Het zelf beheren van groene energieprojecten, zoals de geplande zonnepanelen op het industrieterrein Kristalpark III, maakt Lommel minder afhankelijk van de goodwill van grote energieleveranciers.
7. Economisch voordeel voor de stad
Door zelf energie te produceren, kan de stad besparen op energiekosten die anders aan externe leveranciers betaald zouden worden. Dit heeft een positief effect op de stadskas.
8. Visie voor de toekomst
Een stedelijk energiebedrijf biedt een efficiënt energiebeleid door integratie van energieproductie, distributie en energiebesparing in één publiek bedrijf. Dit model, dat al succesvol is in steden in Duitsland en Denemarken, zou ook in Lommel kunnen werken.
Samenvattend pleit PVDA Lommel voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf om betaalbare, duurzame energie toegankelijk te maken voor alle inwoners. Het voorgestelde model biedt voordelen op het gebied van kosten, duurzaamheid, democratie en lokale betrokkenheid, wat de stad weerbaarder en toekomstbestendiger maakt.