7. Armoedebestrijding

In Lommel leeft één op de acht mensen in armoede en groeit één op de zeven kinderen op in kansarmoede, waarbij de cijfers de afgelopen jaren zijn gestegen. Om deze problematiek aan te pakken, biedt het inloopcentrum Compagnie & Co een plek voor ontmoeting, ontspanning en basishulp, zoals betaalbare maaltijden, douches, en wasfaciliteiten. Echter, de toekomst van dit centrum is onzeker omdat de steun van het CAW vanaf 1 januari 2019 wordt stopgezet. De stad Lommel ondersteunt nu de overgang van het centrum naar een zelfstandige VZW-status om verdere Vlaamse erkenning te verkrijgen en nieuwe financieringsbronnen aan te boren.

Visie

Armoede leidt tot een breed scala aan problemen, zoals slechte huisvesting, gezondheid en educatieve kansen. Een structurele aanpak van deze problemen is nodig, waarbij niet alleen de Vlaamse en federale overheid verantwoordelijk is, maar ook de stad een actieve rol moet spelen. De nabijheid van de stad bij haar burgers biedt kansen voor directe interventies en ondersteuning. Het stadsprogramma pleit voor het erkennen van fundamentele mensenrechten op het gebied van wonen, werk, gezondheid en onderwijs, en benadrukt de noodzaak van maatregelen die specifiek gericht zijn op mensen in een kwetsbare sociale positie.

Deze voorstellen benadrukken de rol van de stad in het bevorderen van een inclusieve gemeenschap waar niemand in armoede hoeft te leven en waar iedereen toegang heeft tot essentiële diensten en kansen.

Wat wij willen

1. Levendige buurthuizen in elke buurt

Buurthuizen zouden een breed scala aan diensten aanbieden, zoals administratieve hulp, budget- en woonbegeleiding, medische hulp en onderwijs- en opvoedingsondersteuning. Door middel van huisbezoeken en straathoekwerk moeten ook moeilijk bereikbare bewoners worden bereikt. Deze buurthuizen moeten gemeenschappen versterken door ontmoetingen en sociale cohesie te bevorderen.

2. OCMW als eindverantwoordelijke

Het OCMW moet de verantwoordelijkheid nemen voor het garanderen van een menswaardig bestaan voor alle inwoners. Het moet een centrale rol spelen in het lokaal sociaal beleid en partnerschappen aangaan met maatschappelijke organisaties. Alle hulpbehoevenden moeten bij het OCMW terechtkunnen voor begeleiding, met de garantie van sociale grondrechten zoals het leefloon.

3. Toegankelijke stedelijke dienstverlening:

De stad wil de dienstverlening verbeteren door het 3-B’s-principe in te voeren: bereikbaarheid, begrijpelijkheid en behulpzaamheid. Dit houdt in dat de diensten fysiek toegankelijk moeten zijn, begrijpelijke communicatie moeten hanteren en zich moeten richten op de daadwerkelijke hulpvraag van burgers, niet enkel op bureaucratische procedures.

4. Automatische rechtentoekenning

Om administratieve lasten te verminderen, wil de stad dat rechten automatisch worden toegekend en dat het ‘only-once-principe’ wordt toegepast, waarbij ingediende documenten voor meerdere aanvragen gebruikt kunnen worden.

5. Inclusief werkgelegenheidsbeleid

De stad wil een representatief personeelsbestand dat ook kwetsbare groepen omvat. Hiervoor wordt samengewerkt met non-profitorganisaties om werkgelegenheid te creëren voor laaggeschoolden, mensen met een beperking, jongeren en personen met een migratieachtergrond. Het OCMW moet investeren in arbeidsbegeleiding, aangezien werk een belangrijke factor is in het doorbreken van armoede.

6. Garantie op huisvesting

De stad streeft naar voldoende woonbegeleiding in buurthuizen om het recht op degelijke huisvesting te waarborgen. Huurders met betalingsachterstanden moeten tijdig worden geholpen en uithuiszetting mag alleen plaatsvinden wanneer er alternatieve huisvesting beschikbaar is.