Op 15 januari stelde Nigel Williams op uitnodiging van de PVDA zijn boek en film 'Fuck Tina' voor in Lommel. Nigel Williams waarschuwt voor de zeer kwalijke gevolgen van het populaire neoliberale credo TINA, "There is no alternative". Zijn belangrijkste advies: "Kom uit uw kot! Als we geloven dat een andere wereld mogelijk is, is alles mogelijk." Een gesprek.

"There is no alternative". Met haar favoriete uitspraak beweerde conservatief premier Margaret Thatcher dat er geen alternatief was voor haar programma van sociale afbraak in het Groot-Brittannië van de jaren 80. Haar verregaande besparingen zouden de bedrijven meer zuurstof geven en op termijn zorgen voor meer welvaart. De mensen wachten nog steeds op die welvaart. Die kwam er alleen voor de aandeelhouders.

Waarom zouden de mensen dit boek moeten lezen en de dvd moeten bekijken?

Nigel Williams. Elke dag worden de mensen via het nieuws platgeslagen met negatieve berichten. De politici die aan de macht zijn, blijven herhalen: "Er is geen alternatief. We moeten besparen op lonen, op sociale uitgaven." 'Fuck Tina' laat zien wat er gebeurt als de mensen meegaan in dat verhaal. Als ze zich niet verzetten, nemen armoede en miserie toe: drugs, criminaliteit, tienerzwangerschappen, depressies, steeds meer mensen die in de goot belanden. Dat is het gevolg van het beleid van Thatcher, waar ook de N-VA een aanhanger van is. 

Wat is jouw grootste vrees voor 2017?

Nigel Williams (Is even stil, dat zijn we niet gewoon van hem). Eigenlijk ben ik niet bang. Ik ben optimistisch. Het zou wel eens kunnen dat we eerst nog wat dieper in de miserie gaan maar daar komt ooit een einde aan. Want de machthebbers kunnen niet verdoezelen dat er steeds meer miserie is. Ze kunnen wel de hele tijd naar een zondebok blijven zoeken: de Walen, de vreemdelingen, ... Maar de mensen gaan dat niet blijven slikken als ze zien dat de zogezegde oplossingen niet werken en dat de facturen alsmaar duurder worden. 

Wat is jouw grootste hoop voor 2017?

Nigel Williams. Dat steeds meer mensen de leugens doorzien. Dat de mensen inzien dat we afstevenen op collectieve verarming en dat dat niet de schuld is van vluchtelingen of andere sukkelaars maar van de bankiers en de superrijken die hun fortuinen verstoppen in Panama en andere paradijzen. En verder hoop ik dat Beerschot kampioen wordt!

Auteur: Rob Van Vlierden

 


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Doe je mee?