Ludieke actie: Opgelet! Maggie speelt met je gezondheid

Onder het motto “Opgelet! Maggie speelt met je gezondheid” deelde de PVDA op donderdag 12 januari mandarijnen en kiwi’s uit aan vijf grote Limburgse ziekenhuizen. “We willen patiënten en personeel een dosis vitaminen geven, want ze kunnen maar beter niet ziek worden in 2017", schertst Kim De Witte.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil 900 miljoen euro besparen in de gezondheidszorg. De stelling dat de patiënt niets zal voelen, is onjuist. De ziekenhuizen moeten knippen in hun budgetten. Eén op drie materniteiten dreigt te verdwijnen. Nieuwe besparingen op personeel zijn voorzien, ondanks het feit dat België vandaag al een onderbezetting heeft op vlak van verpleegkundigen.

Een aantal ziekenhuizen zullen de gederfde inkomsten compenseren met hogere ereloonsupplementen. Het Jessaziekenhuis in Hasselt verhoogt de ereloonsupplementen van dokters met maar liefst vijftig procent voor eenpersoonskamers.

“Andere keuzes zijn mogelijk en nodig”, zegt Kim De Witte, voorzitter van de PVDA in Limburg. “Een specialist mag gerust wat meer verdienen, maar toch geen drie keer meer dan de eerste minister? Betaal de specialisten het billijke salaris van een universiteitsprofessor. Gedaan met peperdure ereloonsupplementen en overbodige onderzoeken. Deze aanpak zou de ziekteverzekering tot twee miljard euro kunnen opleveren. Geld dat gebruikt kan worden voor herfinanciering.”

Door de verlaging van de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen, zorgt minister De Block er ook voor dat een aantal medicijnen, zoals antibiotica, maagzuurremmers of neussprays, tot viermaal duurder worden. Patiënten die deze geneesmiddelen echt nodig hebben, worden zwaar getroffen in hun portemonnee.

“De kiwi’s die we uitdelen zijn ook een knipoog naar ons kiwimodel”, aldus Luc Ectors, dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Lommel. “In het kiwimodel kiest de overheid via openbare aanbesteding voor de firma die het goedkoopste geneesmiddel van de beste kwaliteit kan bezorgen. Enkel dat medicijn wordt dan terugbetaald door de sociale zekerheid. Het model zorgt voor spectaculaire prijsdalingen. Dat zien we in Nederland. Als we het kiwimodel toepassen op de 25 meest terugbetaalde geneesmiddelen, dan bespaart het RIZIV een half miljard euro. Geld dat aan de reële zorg kan uitgegeven worden.”

“Vroeg of laat heeft iedereen zorg nodig. Een groot deel van de Limburgers wordt minstens één keer per jaar geconfronteerd met ziekenhuisopname van een familielid of iemand uit de directe omgeving. Kwalitatieve en betaalbare zorg voor iedereen is dan ook een essentieel onderdeel van het recht op sociale zekerheid”, alsnog Kim De Witte.

PVDA Lommel en Pelt, Mariaziekenhuis

PVDA Hasselt, Jessaziekenhuis

PVDA Hasselt, Jessaziekenhuis

PVDA Genk, ZOL

PVDA Hasselt, Jessaziekenhuis

PVDA Tongeren, AZ Vesalius

PVDA Tongeren, AZ Vesalius

PVDA Sint-Truiden, Ziekenhuis Sint-Trudo


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Doe je mee?