Skip to content

Deontologische commissie in Lommel wijst volledige transparantie over mandaten én vergoedingen af

Deontologische commissie in Lommel wijst volledige transparantie over mandaten én vergoedingen af

Er is nood aan een radicale vernieuwing van de politieke cultuur. Als eerste stap stelde Sooi Van Limbergen, PVDA-gemeenteraadslid in Lommel, voor om alle mandaten én vergoedingen van de Lommelse schepenen en burgemeester openbaar te maken, zowel in de publieke als de private sector. Dat voorstel werd echter afgewezen door de deontologische commissie. De linkse partij gaat nu rond met een petitie om haar eis kracht bij te zetten.

Op mandaten én vergoedingen van politici in publieke en private ondernemingen is weinig controle. Het ene na het andere graaischandaal komt druppelsgewijs naar boven. In Vlaanderen zijn er honderden nv’s waarin politici kleine, grote of zeer grote vergoedingen krijgen. Ook in Limburg is nog onduidelijkheid.

In Limburg komen de namen van Peter Vanvelthoven (sp.a), Marc Vandeput (CD&V), Steven Vandeput (N-VA), Marc Roppe (N-VA), Frieda Brepoels (N-VA), André Vautmans (Open VLD) vaak terug.

“Dit zijn allemaal politici die naast hun loon als politicus één of meerdere betaalde mandaten bekleden in publieke of private vennootschappen. De vraag naar volledige transparantie is dan ook legitiem. De enige manier om belangenvermenging op te sporen en aan te klagen”, zegt Kim De Witte, voorzitter van de PVDA in Limburg.

Om het vermoeden van belangenvermenging en graaicultuur weg te nemen, legde de PVDA een motie voor tot openbaarheid over alle mandaten én vergoedingen van de burgemeester en schepenen in Lommel. “Tot onze grote verbazing werd onze motie afgewezen door de deontologische commissie van de gemeenteraad”, vertelt Sooi Van Limbergen, PVDA-gemeenteraadslid in Lommel. “Alle mandaten en vergoedingen van politici in private ondernemingen blijven privé”, zo stelt de commissie.

“Een fout signaal”, antwoordt Van Limbergen. “Wij vragen volledige transparantie. Dat is de enige manier om komaf te maken, zowel met de graaicultuur als de belangenvermenging. Om onze eis kracht bij te zetten, gaan we rond met een petitie. We hopen onze motie op die manier alsnog af te dwingen.”

“Deze eis overstijgt Lommel”, vervolgt Kim De Witte. “Ook in Hasselt, Genk, Beringen, Maasmechelen, Sint-Truiden, Tongeren leggen we deze eis op tafel, via onze verkozenen of het vereiste aantal handtekeningen van bezorgde burgers.”

Teken de petitie online.